Dobra hurtownia spożywcza – czyli jaka?

0
280
Dobra hurtownia spożywcza - czyli jaka?

Każdy przedsiębiorca angażując się w sprzedaż detaliczną artykułów spożywczych chciałby zyskać zaufanie swoich klientów i pozyskać ich na dłużej, dlatego poszukuje do współpracy takich partnerów, którzy podchodzą profesjonalnie do swoich obowiązków. W łańcuch dystrybucji artykułów spożywczych jednym z ważnych ogniw jest hurtownia spożywcza, w której przechowywane są produkty od producenta (lub dystrybutora), które później pojawiają się na półkach sklepowych, a ostatecznie trafiają do konsumenckiego koszyka. Dlatego dla każdego właściciela sklepu ważne jest znalezienie do współpracy solidnej i bezpiecznej hurtowni spożywczej.

Odpowiednia hurtownia charakteryzuje się nie tylko sprzedażą masową, prowadzoną w dużych opakowaniach, ale także tym w jakich cenach hurtowych oferowane są artykuły, ponieważ powinna ona być niższa od tych w sklepach spożywczych, czy supermarketach. Atutem solidnej hurtowni powinno być również zapewnianie szerokiej oferty produktów spożywczych, jak również szybki i sprawny transport.

Czym jeszcze może Cię zaskoczyć dobra hurtownia spożywcza?

Hurtownia artykułów spożywczych, to nie tylko miejsce przechowywania żywności, ale także punkt dystrybucyjny dla każdego towaru, wędrującego od producenta do punktu sprzedaży. Oferta hurtowni powinna być skierowana nie tylko do klientów detalicznych, jak również do klientów instytucjonalnych, takich jak:

  • restauracje
  • kawiarnie
  • stołówki

Dobra hurtownia spożywcza musi spełnić odpowiednie wymogi, a także działać według określonych standardów. Powinna zapewnić odpowiednie warunki przechowywania wszystkim produktom dostępnym w swojej ofercie, dla produktów suchych powinny to być miejsca czyste, chłodne i zacienione, a dla świeżej żywności, szczególnie produkty mleczne powinny być zachowane odpowiednie warunki chłodnicze. Podczas magazynowania produktów powinna być zachowana odpowiednia temperatura, ponieważ żywność jest produktem psującym się, szczególnie kiedy nie są zapewnione odpowiednie warunki.

Ze względu na to, ważne jest zatem, aby w hurtowni wdrożone i respektowane były procedury kontroli jakości produktów, oraz terminowości, w myśl zasady FEFO „pierwsze traci ważność – pierwsze wychodzi”.
Zaletą dobrej hurtowni powinna być również kwestia terminowości realizacji zamówień na produkty spożywcze, aby zamówione produkty były dostarczona na czas do sklepu, oraz ze 100% realizacją. Ważną kwestią jest również sposób zabezpieczenia, czy przechowywania produktów w magazynie, podczas transportu, aby wydłużyć trwałość produktu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here