Jak szybko rozmrozić rybę?

O świeże produkty zimą nie jest łatwo, dlatego często posiłkujemy się mrożonkami. Nie jest to bynajmniej nic złego, biorąc pod uwagę, że w okresie zimowym wartość odżywcza mrożonek często przewyższa te ze „świeżych” produktów, niejednokrotnie pochodzących jeszcze z wiosenno-letnich zbiorów. W wypadku ryb, mrożenie również pomaga zachować ich właściwości. Zgodnie z zasadami higieny najlepszym sposobem na rozmrażanie produktów spożywczych jest wydostanie ich z zamrażarki do lodówki.

Jak szybko rozmrozić rybę?

Jak szybko rozmrozić rybę?Co jednak zrobić, gdy potrzebujemy je nagle? Jak szybko rozmrozić rybę w takiej sytuacji? Przede wszystkim należy mieć świadomość, że nie wszystkie ryby będą wymagały rozmrażania. Jakie konkretnie? Na pewno paluszki rybne i filety do smażenia na głębokim tłuszczu. W wypadku tych przetworów rozmrażanie nie jest nawet wskazane. Ważne będzie jednak dostosowanie temperatury oleju i czasu obróbki termicznej. Informacje takie zwykle znajdują się na opakowaniu. Podobnie ryby i ich elementy, które są przeznaczone na zupę rybną nie muszą być rozmrożone. W wypadku szkieletów i głów dobrze będzie je jednak najpierw opiec w piekarniku.

Trzecią grupą produktów nie wymagających wcześniejszego wydostania z zamrażarki są panierowane filety, przeznaczone do smażenia na patelni, pieczenia lub podgrzewania w mikrofalówce. W wypadku takich produktów lub gotowych dań również należy czytać etykiety z czasami polecanymi przez producenta. Inaczej sprawa wygląda podczas smażenia na patelni ryb, które będziemy panierować, albo smażyć saute. Takie ryby, jeśli nie zostaną pozbawione wody przywrą do naczynia i się rozpadną. Gwałtowne rozmrożenie spowoduje również uszkodzenie ich struktury. W takiej sytuacji mamy przynajmniej dwa wyjścia. Z jednej strony możemy wrzucić rybę do miski, puścić zimną wodę i poczekać, aż odtaje, a z drugiej skorzystać z pomocy mikrofalówki. Ustawiamy w niej program rozmrażania i cierpliwie czekamy. Wadą mikrofalówki jest długi czas oczekiwania, oraz konieczność obracania produktu, aby nie ugotować ryby, zanim wrzucimy ją na patelnię. W obu przypadkach należy osuszyć ją przed smażeniem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here