Podstawowe urządzenia w kuchni

0
249
Podstawowe urządzenia w kuchni

Urządzasz lokal gastronomiczny? Warto przygotować listę podstawowych urządzeń, które koniecznie musisz kupić do restauracji, baru czy bistra. Inne akcesoria i drobniejsze sprzęty zdążysz jeszcze dokupić, ale są urządzenia, bez których nie będziesz mógł wystartować ze swoim biznesem. Oto podstawowe wyposażenie profesjonalnej kuchni.

Jeśli nie chcesz, aby nadmiar wydatków Cię zaskoczył, zaplanuj swój lokal od podstaw, a także przygotuj listę niezbędnych urządzeń. Warto kupić je w sprawdzonej i profesjonalnej hurtowni sprzętu gastronomicznego, a także zapytać sprzedawcę o fachową poradę. Dobrą opcją, do rozważenia, jest też zakup używanych urządzeń. Przede wszystkim zastanów się, co jest niezbędne, a także, ile masz budżetu. A zatem – które urządzenia w kuchni są podstawowe?

Piec konwekcyjny

Profesjonalny piec konwekcyjny albo konwekcyjno-parowy to jeden z niezbędnych elementów w każdej kuchni. Służy do przygotowywania pieczonych i duszonych potraw, np. mięs, ryb, tart, ciast itd. Piece konwekcyjne zyskują coraz większą popularność, gdyż są wyposażone w wygodny i praktyczny termoobieg oraz specjalny układ grzewczy.

Równomierne rozłożenie temperatury w piecu oznacza zaś idealne pieczenie i skraca czas przygotowywania potraw. Do wyboru są rozmaite modele o wielu możliwościach regulacyjnych i sterowaniem cyfrowym, co znacznie ułatwia pracę w profesjonalnej kuchni.

Taboret gazowy

Taboret gazowy wyposażony jest zwykle w od 1 do 4 palników – wybór modelu, który będzie pasował do naszego lokalu, nie jest zatem problemem. Warto wybrać urządzenie z wydajnymi palnikami 2- i 3-komorowymi, gdyż ogrzewają dno naczynia równomiernie. Wpływa to pozytywnie na efektywność, a także skraca czas przyrządzenia potraw. W restauracjach, ale też barach, stołówkach i firmach cateringowych taborety gazowe są niezastąpione i stanowią wygodną alternatywę dla dużych kuchni.

Komory mroźnicze i chłodnicze

Na przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwolą szafy chłodnicze lub komory mroźnicze. Trzeba je uwzględnić w swoich wydatkach, gdyż zapewnią optymalną temperaturę.  Zwykłe lodówki i zamrażalki nie spełnią Twoich oczekiwań – zastanów się nad profesjonalnym sprzętem chłodniczym, który zagwarantuje najlepsze warunki higieniczne dla mięs, nabiału, wędlin, owoców i warzyw.

Lista zakupów jest jednak znacznie dłuższa – uwzględnij też zmywarkę, grill kontaktowy, samowar, roboty kuchenne itd. Najważniejsze jest jednak odpowiednie rozplanowanie pomieszczenia kuchennego oraz wybór wysokiej jakości materiałów do produkcji szafek, blatu itd.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here