Solidne stoły robocze – obowiązkowy element kuchni w restauracji

0
167
Solidne stoły robocze – obowiązkowy element kuchni w restauracji

W każdym lokalu gastronomicznym trzeba zadbać o odpowiednie wyposażenie zaplecza kuchennego. Jednym z najważniejszych elementów, przy którym przygotowywane są potrawy, są stoły robocze i blaty kuchenne. Muszą być solidne i praktyczne, a także zapewnić komfort pracy całej załodze.

Stół gastronomiczny – powierzchnia robocza każdego lokalu

Do jednych z najważniejszych elementów w każdym lokalu gastronomicznym należą stoły robocze – zarówno w restauracji, pizzerii, barze, kawiarni itd. Ich wybór decyduje o komforcie pracy całej załogi kuchennej. Ten uniwersalny mebel przede wszystkim pełni funkcję blatu roboczego.

Stół roboczy nie pełni funkcji jadalnej, lecz służy do przygotowywania posiłków i obrabiania produktów spożywczych. To podstawowe miejsce do pracy dla kucharzy i pomocników kuchennych, którzy przygotowują dania, przekąski i desery. Aby stół gastronomiczny służył przez wiele lat, musi być solidny i wykonany z wytrzymałego tworzywa, np. ze stali nierdzewnej.

Stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej

Odpowiednie wykonanie sprawia, że meble są odporne na uszkodzenia mechaniczne jak zarysowania, uderzenia itd. Mogą z powodzeniem służyć nawet przez wiele lat, nie wymagając wymiany. Trzeba jedynie regularnie je czyścić – łatwe w pielęgnacji są m.in. stoły ze stali nierdzewnej. Co więcej, tworzywo to nie powinno wchodzić w reakcję z środkami chemicznymi do czyszczenia, kwasami itd.

Stoły robocze w każdym lokalu, w którym przygotowywane jest jedzenie, muszą być nieskazitelnie czyste. Pracownicy lokalu mają swoje zadania i obowiązki, dlatego też czyszczenie sprzętów w kuchni nie powinno pochłaniać zbyt wiele ich cennego czasu.

Takie stoły gastronomiczne będą zarówno estetyczne, jak i funkcjonalne – są przede wszystkim blatem roboczym, dlatego też trzeba kluczowa jest odporność na uszkodzenia. Odpowiednie będą modele z twardego drewna albo stoły ze stali nierdzewnej wyposażone dodatkowo w szafkę na drobne akcesoria, półkę, zlew albo też bardzo praktyczne stoły składane.

Do każdego typu lokalu

Warto dopasować stół gastronomiczny do charakteru danego lokalu, ale jest to kwestia drugorzędna. Stoły ze stali nierdzewnej są idealne do gastronomii, gdyż mają solidną konstrukcję i wyróżniają się odpowiednią wytrzymałością i stabilnością. Można je kupić w różnych rozmiarach i konfiguracjach, zależnie od wielkości danego pomieszczenia. Trzeba jak najlepiej dopasować stół roboczy do możliwości lokalu i potrzeb załogi kuchennej.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here