Zmywarki gastronomiczne – jaką wybrać?

Jednym z niezbędnych elementów wyposażenia profesjonalnej kuchni jest zmywarka. Znacznie ułatwi i przyspieszy pracę zespołu, a także zapewni oszczędności w zużyciu energii elektrycznej oraz wody. Czym się kierować, wybierając konkretny model?

Jeśli urządzasz lokal gastronomiczny, musisz dużo zainwestować w jego jak najlepsze wyposażenie – różne urządzenia, sprzęty i drobne gadżety. Zmywarka gastronomiczna jest obowiązkowa niezależnie od charakteru lokalu czy rodzaju serwowanej kuchni. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni model.

Zmywarki gastronomiczne – szeroki wybór modeli

W branży gastronomicznej dobór zmywarki jest niezwykle ważny. Obecnie niemal w każdym lokalu znajduje się profesjonalne urządzenie służące do mycia naczyń, garnków i akcesoriów na bieżąco. Wśród standardowych funkcji jest także program tzw. wyparzania.

Poniżej postaramy się podpowiedzieć każdemu przyszłemu właścicielowi lokalu czy użytkownikowi takiej zmywarki, na co warto zwrócić uwagę, który model wybrać, by praca stała się jeszcze bardziej efektywna.

Rodzaje zmywarek gastronomicznych

Wyróżniamy wiele zmywarek gastronomicznych o różnych zastosowaniach. Do niewielkiego lokalu wystarczający będzie wydajny model uniwersalny, ale warto widzieć, jak szeroki wybór jest tych urządzeń.

Zmywarki do naczyń są najpowszechniejsze i wśród nich mamy największy wybór modeli o różnej mocy i funkcjach dodatkowych. Będą dobrym wyborem, gdyż – jak określają je sami producenci – są to zmywarki gastronomiczne uniwersalne.

Wśród nich wyróżniamy zmywarki podblatowe, kapturowe i przemysłowe zmywarki tunelowe. Wyróżnia je uniwersalność wykorzystania, dzięki czemu mogą być częścią wyposażenia m.in. barów, restauracji, zaplecza hotelowego itd. Z powodzeniem można w nich myć zastawę mieszaną, np. sztućce, garnki i inne akcesoria gastronomiczne, ale też szkło. Do wyboru jest zwykle kilka programów mycia, np. do silnych zabrudzeń.

Zmywarki do szkła zwykle wybierane są do barów, klubów, pubów itd. Często kupowane są też do restauracji, kuchni hotelowej czy firmy cateringowej, ale jako model dodatkowy. Mają inne parametry i specyfikę działania – woda w komorze myjącej ma niższą temperaturę niż w klasycznym urządzeniu. Dzięki temu szkło nie zużywa się tak szybko i zachowuje estetyczny wygląd, a zatem dłużej posłuży.

Zmywarki do garnków to urządzenia służące do mycia garnków ze stali nierdzewnej, praktycznych pojemników GN, akcesoriów cateringowych, blach piekarniczych itd. Wyposażenie restauracji czy baru rzadko zawiera te zmywarki, zwykle służą w dużych zakładach produkcyjnych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here