Dieta Gersona jest jednym z elementów kompleksowego programu antynowotworowe go, który został stworzony przez Dr Maxa Gersona. U podłoża rozwój chorób nowotworowych leży w wielu przypadkach niewłaściwa dieta, a zatem trafia nowotworu powinna sprowadzać się do zmodyfikowania modelu żywienia. Właśnie dlatego stworzona została dieta Gersona. Polega ona na spożywaniu niemal wyłącznie warzyw oraz owoców w formie świeżo wyciskanych soków. Czym dokładnie jest i na czym polega dieta Gersona? Jakie są jej zasady? Przekonajmy się!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/dieta-gersona-remedium-na-raka/
Dieta Gersona – czym właściwie jest?
Dieta Gersona pojawiła się w latach 20 ubiegłego wieku jako metoda alternatywna do leczenia wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów, cukrzycy, chorób serca i płuc. Doktor gerson uważał, że u podłoża takich chorób leży nieodpowiednia dieta, która przede wszystkim uwaga jest wartościowe składniki odżywcze, a bogata w sól, konserwanty oraz syntetyczne dodatki. Spożywanie przetworzonej żywności sprzyja kumulowanie się w organizmie złogów oraz toksyn, które prowadzą do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.
Dieta Gersona – na czym polega?
Dieta opiera się na prowadzeniu kompleksowej terapii, w czasie dba się o właściwe skomponowanie diety, oraz wprowadzenie elementów leczniczych. Mowa tutaj na przykład o wykonywaniu lewatywy z kawy, która rzekomo prowadzi do zaawansowanej detoksykacji organizmu, oczyszcza wątrobę z toksyn oraz sprzyja usuwanie z organizmu guza rozpadającego się podczas leczenia dietą. Ważnym elementem jest również odpowiednia suplementacja.
Jakie są zasady takiej diety?
Podstawą jadłospis w diecie Gersona są owoce i warzywa. Głównie spożywane są one na surowo, w formie sałatek, zup lub soków. Nie jest zalecane spożywanie mrożonych warzyw i owoców oraz takich poddawanych długotrwałych obróbce termicznej. W przypadku, kiedy konieczne jest gotowanie, zalecane jest gotowanie na parze lub ewentualnie w wodzie oraz duszenie we własnych sokach. Oczywiście wszystkie te procesy muszą odbywać się bez dodatku soli. Wyjątkiem są ziemniaki, które można spożywać gotowane w mundurkach lub pieczone.
Co można jeść na diecie Gersona?
Najczęściej zaleca się jeść owoce i warzywa, a są to:
Warzywa: szparagi, karczochy, cebula, czas, fasolka szparagowa, pietruszka, marchew, zielona papryka, czerwona kapusta, kalafior, pomidory, ziemniaki.
Owoce: jabłka, gruszki, melon, mango, śliwki, winogrona ,morele, brzoskwinie.
Zobacz też: http://www.miejscedobrejenergii.pl/na-czym-polega-dieta-o-niskim-ig/