Jak zbić cukier

W domu możesz samemu wytwarzać cukier puder. Mieląc granulowany cukier, do momentu kiedy będzie miał sproszkowaną konsystencję. Niektóre desery są wykańczane cukrem pudrem, od ciastek, do tart, aż do francuskich specjałów. Więc co zrobisz, jeśli znajdziesz się bez tego kluczowego składnika? Stwórz własny! Domowy cukier puder jest szybki i łatwy do zrobienia i jest po prostu wykonany z białego granulowanego cukru. Delikatna konsystencja pomaga temu cukrowi łatwo rozpuszczać się w polewach i nadzieniach, zamiast tworzyć ziarnistą konsystencję,

Jak zbić cukier?

Jak zbić cukierWłóż granulowany cukier do blendera i zabezpiecz pokrywę. Mieszaj za pomocą metody impulsowej, aż cukier zamieni się w proszek. Ta metoda sprawdza się najlepiej w małych ilościach, od 1 do 2 filiżanek.
Jeśli potrzebujesz jeszcze mniej, możesz użyć młynka do kawy, młynka do przypraw lub robota kuchennego. Tylko pamiętaj, że kryształy cukru mogą porysować plastik, więc przemyśl to, zanim zrobisz sproszkowany cukier w plastikowym mikserze.

Dodanie skrobi kukurydzianej

Skrobia kukurydziana lub inne dodatki są stosowane w produktach, które znajdziesz na sklepowych półkach, więc domowe mogą nie smakować tak samo jak kupiony w sklepie. Jeśli smak cukru ci nie odpowiada, spróbuj dodać 1 do 1 i 1/4 łyżeczki deserowej skrobi kukurydzianej na każdą filiżankę cukru. Wymieszaj z cukrem.

Tapioka czyli skrobia z manioku. Podobnie jak skrobia kukurydziana, powstrzyma nasz sproszkowany cukier od zbrylania
Skrobia z manioku szybciej wchłania płyny i ma niższą temperaturę topnienia niż skrobia kukurydziana. Niektórzy twierdzą,że smakuje mniej kredowo niż sproszkowany cukier na bazie skrobi kukurydzianej.

Ciekawostki

Cukier puder, zwany również cukrem cukierniczym jest dostępny w różnych stopniach rozdrobnienia, najczęściej 3X, 5X i 10X, przy czym im więcej litery X wskazuje to na delikatniejsze ziarna. Zwykle miesza się go ze skrobią kukurydzianą, mąką pszenną lub fosforanem wapnia w celu poprawy zdolności płynności, dlatego nie jest powszechnie stosowany do słodzenia napojów.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here