Alkohol na całym świecie jest trunkiem, który pojawia się pod różnymi rodzajami w wielu domach. Różne okazje – od pojedynczych imprez, domowych obiadów, meczów w telewizji podczas mistrzostw świata, ślubów i wesel, narodzin dziecka, urodzin, zdanego egzaminu na prawo jazdy, awansu w pracy, ukończonych studiów lub szkoły, czy różnego rodzaju jubileuszów. W Hiszpanii, Portugalii, Grecji, Włoszech, czy Francji na stole zazwyczaj lądują wina wytrawne. Z kolei na Bałkanach – w Chorwacji, Czarnogórze, Macedonii, ale także w Rumunii, czy Bułgarii preferowane są wina słodkie. Na Bałkanach popularna jest też rakija, tamtejsza śliwowica. Czechy z kolei słyną z piwa, podobnie jak Holandia, czy Niemcy. W Niemczech znana jest również tradycja wspaniałych likierów – wśród których prym wiedzie Jagermeister. Szkocja, czy Irlandia znane są z dobrej whisky. W krajach azjatyckich, takich jak Japonia popularne jest np. sake. Z kolei w środkowo-wschodniej części Europy bardzo popularna jest wódka. W poszczególnych krajach stawia się na produkcję, co jest zależne od warunków, w których ludzie żyją. Niektórzy sami opracowują sposób na przygotowywanie danego alkoholu.
To, jak zrobić whisky, wódkę, piwo, czy wino można dowiedzieć się także z odpowiednich stron w internecie
Chociaż zanim wyjdzie to w taki sposób, jak należy, trzeba poświęcić wiele czasu, żeby wdrożyć się we właściwy sposób przyrządzania. Najpierw warto przygotować sobie wszystkie składniki, które mają uczestniczyć w procesie tworzenia, tak aby alkohol dał nam odpowiedni aromat i działał na zmysły oraz nasze podniebienie. Pamiętać należy np. o destylatach i właściwych zaprawkach – np. jeśli chodzi o whisky. W procesie warzenia piwa istotne są drożdże, czy chmiel. Pamiętać należy także o urządzeniach, które są potrzebne do realizacji tej wesołej twórczości. Należy do nich olbrzymi garnek, który powinien pomieścić nawet do 30 litrów, filtrator, fermentator, termometr kuchenny, łyżkę do mieszania, kapslownica, czy butelki, gdzie umieścimy alkohol.