Masz pomysł na biznes gastronomiczny? Czas go wdrożyć! Przede wszystkim zaplanuj wydatki, zrób listę urządzeń, w które musisz zainwestować, aby otworzyć własny lokal. Wiele zależy od charakteru lokalu – w jednym przyda się m.in. kuchnia gazowa gastronomiczna, w innym elektroniczna, czasami to grill lub piec konwekcyjno-parowy będzie kluczowym elementem.
Niektóre elementy wyposażenia są niezbędne w każdym lokalu, m.in. kuchnia gazowa gastronomiczna lub elektryczna, szafy chłodnicze, lodówki, zlewozmywaki, piece itd. Inwestycja w wyposażenie to duży koszt dla przedsiębiorcy, dlatego warto przemyśleć kwestię zakupów. Kuchnia musi być wyposażona w sprzęty, które będą wpisywać się w jej potrzeby i proponowane przez pracowników menu. Jakie wyposażenie jest niezbędne?
Kuchnia gazowa gastronomiczna lub elektryczna
Kuchnia gastronomiczna to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia w każdym lokalu – m.in. w restauracji, barze, stołówce, firmie cateringowej itp. Duży wybór urządzeń pozwala jednak wybrać urządzenie idealne, odpowiadające potrzebom. Popularnym wyborem jest profesjonalna kuchnia gazowa gastronomiczna z piekarnikiem konwekcyjnym, ale też modele elektroniczne.
Piece gastronomiczne
Możesz też wybrać osobno piec gastronomiczny przeznaczony do gastronomii. Powinien być wykonany ze stali nierdzewnej i wysokiej jakości materiałów, aby wyróżniał się wysoką żywotnością i wytrzymałością, a także będzie łatwy w czyszczeniu. Przeznaczenie pieca do profesjonalnej gastronomii stawia przed urządzeniem duże wymagania, gdyż będzie intensywnie eksploatowany.
Frytownice
Większość lokali inwestuje także w funkcjonalne frytownice – zarówno eleganckie restauracje, jak i bary szybkiej obsługi czy firmy cateringowe. Frytki są popularnym dodatkiem do wielu dań, a także samodzielną przekąską. Na smak i jakość frytek wpływ mają ziemniaki, ale także odpowiedni sposób smażenia. Do wyboru są modele elektryczne i gazowe, o różnej wielkości i parametrach.
Urządzenia chłodnicze
Regały, szafy, bemary czy stoły chłodnicze to kolejne ważne elementy w lokalach gastronomicznych. Wybierając konkretne modele, sprawdź, czy są one energooszczędne. Do wyboru są szafy mroźnicze ze stali nierdzewnej, które – zależnie od potrzeb – mogą być 1- lub 2-drzwiowe, czyli mogą mieć różną pojemność. Dobrym wyborem będą też szafy chłodniczo-mroźnicze wyposażone w innowacyjny system automatycznego odszraniania.